Knowledge management: Co to je a proč je pro firmy tak důležitý?

29.08.2023 | Zajímavosti

Vědění je moc. A v rychle se rozvíjejícím světě podnikání je klíčové mít přístup k informacím a know-how, které vám umožní udržet krok s konkurencí a zavádět potřebné inovace. K tomu slouží knowledge management neboli řízení znalostí, které si nyní blíže představíme. 

Řízení znalostí zahrnuje metody a nástroje, které umožňují firmám identifikovat, získávat, uchovávat, sdílet a využívat interní nebo externí znalosti. Jedná se tedy o systematický přístup k tomu, jak daná společnost zachází se svými znalostmi, aby dosáhla stanovaných cílů a neustále se zlepšovala.  

Co knowledge management zahrnuje? 

  • Znalosti, které firma získala díky svému působení v oboru. Ty je někdy složité definovat a předat dál, protože jsou hodně založené na intuici (tzv. tacitní znalosti). Ale můžou sem spadat i konkrétní osvědčené postupy, ke kterým firma časem dospěla nebo jiné konkrétní praktické poznatky a know-how. Například jakou taktiku použít na obchodní schůzce nebo kdy vypustit nový produkt na trh. 
  • Explicitní interní znalosti firmy. Můžete snadno sepsat a předat dál novým kolegům. Může se jednat třeba o zacházení s nějakým softwarem, postup pro vypracování konkrétních úkolů, návod na výrobu apod. Nejlépe si je uvědomíte, když zaškolujete nového pracovníka. 

Jak funguje znalostní management? 

Tyto znalosti je potřeba nějak shromažďovat a předávat dál. Proto je úlohou znalostního managementu v praxi: 

  • Identifikace a sběr znalostí, které mají strategický význam. Týkají se toho, co organizace ví, co umí a jaké má za zkušenosti. 
  • Zformulovat tyto informace a soustřeďovat na jedno místo. Většinou jako dokumenty, které obsahují firemní know-how a pracovní postupy – dnes především digitálně pomocí softwaru pro správu dokumentů, kde se dá vše přehledně roztřídit a dohledat. 
  • Sdílení znalostí s dalšími pracovníky. Buď právě pomocí vytváření přehledných rozhraní s dokumenty, nebo prostřednictvím interních diskusních fór, školení či mentoringu. 
  • Vytváření nových znalostí. Tedy sledování dění v oboru nebo na trhu a zahrnování těchto nových informací do know-how firmy, pořádání školení, která zaměstnance rozvíjí nebo pravidelné brainstormovací schůzky, kde můžou přijít s originálními myšlenkami. 

Knowledge management se tedy týká různých druhů znalostí, včetně technických informací, odborných vědomostí, osvědčených postupů, zkušeností získaných z praxe, poznatků týkajících se zákazníků a trhu, ale i metod, které pomáhají vytvářet společenské vazby firemní kulturu ve společnosti. 

Co díky knowladge managementu získáte? 

Knowledge management umožňuje především: 

  • Lepší rozhodování: Znalostmi podložená rozhodnutí jsou vždycky lepší, protože jen nestřílíte naslepo, ale vycházíte z toho, co víte. Knowledge management vaší firmě poskytuje rámec pro efektivní sběr relevantních informací a znalostí, které podporují strategické rozhodování. 
  • Inovace: Sdílení znalostí mezi různými odděleními i zaměstnanci je inspirativní a podporuje tvorbu nových nápadů a inovací. 
  • Rychlou adaptaci: Díky zdokumentovaným znalostem se noví zaměstnanci rychleji adaptují na firemní prostředí a můžou efektivně vykonávat svoji práci. Stejně tak se s kvalitními informacemi firma lépe přizpůsobuje změnám na trhu. 
  • Zvýšení efektivity: Sdílení osvědčených postupů a znalostí mezi zaměstnanci je posouvá vpřed a zaručuje, že nebudou zbytečně tápat nebo dělat chyby, které už před nimi udělal někdo jiný.  
  • Zlepšení výkonnosti zaměstnanců: Knowledge management může podpořit kontinuální vzdělávání a rozvoj zaměstnanců, což vede k tomu, že máte kvalifikovanější zaměstnance prospěšné pro firmu. 

Knowledge management není jen moderní buzzword, ale strategií, která může výrazně ovlivnit úspěch vaší firmy. Nezáleží na tom, zda jste malý start-up nebo zaběhlá korporace, správa znalostí má potenciál zlepšit každý aspekt vašeho podnikání. Pamatujte, že znalosti jsou nejcennějším majetkem firmy a jejich řízením můžete dosáhnout úspěchu, o kterém se vám ani nesnilo. 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat